Fakta o mrkvi

HISTORIE MRKVE

Historie divokých předků mrkve pěstované na území moderního Afghánistánu. První mrkev, jež lidstvo zná, byla fialová a docela hořká.

Svoji „kariéru“ mrkev zahájila žlutými kořeny v Evropě. Postupem času, oranžově zbarvená mrkev, vznikla mutací mrkve nachově červené a bílé. Vyšlechtěna byla v Holandsku v 17. století, a teprve v následujícím století se rozšířila do celé Evropy. V dnešní době ovládla Evropu i Ameriku „oranžová“ mrkev, která má nejrůznější odrůdy a tvary.

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY MRKVE

Dnes už každé dítě ví, že mrkev patří k nejbohatším zdrojům provitamínu A. Když děti dospívají, opět slyší, že mají pít šťávu z mrkve, protože „vitamín A je výborný na pleť a zkrášluje“. Když mládež studuje, doporučuje se jí pít šťávu nebo jíst salát ze syrové mrkve, poněvadž vitamín A regeneruje unavený zrak. Totéž se říká mužům, kteří řídí auto za tmy. Vitamín A je nejlepší a jediný lék na šeroslepost (špatné vidění za šera).

  • Úvodní stránka
  • Novinky
  • Oslava
  • Mrkev
  • Mýty o zraku
  • Fotogalerie
  • Mrkvové Recepty
  • Soutěž