Recepty


Karotkové muffinky s krémem z mascarpone

Jak dlouho?
Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 20 minut

Počet porcí: 6

Ingredience:
70 ml bílého jogurtu
50 g másla + na vymazání formiček
2 vejce
180 g polohrubé mouky + na vysypání formiček
180 g krupicového cukru
½ sáčku prášku do pečiva
špetka soli
120 g karotky, očištěné a jemně nastrouhané
nastrouhaná kůra z 1 citronu

Mascarpone krém na ozdobu:
125 g mascarpone
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce strouhaného zázvoru
2-3 lžíce třtinového cukru (podle chuti)

Příprava jídla:
Formičky na muffiny vymažte tukem a vysypte moukou. Pokud máte papírové košíčky, vyložte je do formiček. V míse našlehejte jogurt, rozpuštěné máslo a vejce. Přisypte suché ingredience a promíchejte. Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto rozdělte do formiček tak, aby sahalo asi 1 cm pod okraj. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C dvacet minut.

Po dopečení necháme muffinky v otevřené troubě, vyndáme a necháme vychladnout. Zdobíme krémem připravený z uvedených surovin. Při zdobení se fantazii meze nekladou.

Mrkvový dort

Jak dlouho?
Doba přípravy: 45 minut
Pečení: 45 minut

Ingredience:
250 g mrkve
200 g krystalového cukru
6 vajec
50 g hladké mouky
50 g cukrářských piškotů
125 g pražených lískových oříšků
125 g pražených mandlí
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce kandovaného zázvoru
mletý zázvor
mletý hřebíček
skořice
citron

na krém:
250 g mascarpone
250 ml šlehačky
100 g cukru moučky
káva
ztužovač šlehačky
1 vanilkový cukr na ozdobu

Příprava jídla:
Smícháme nastrouhanou mrkev, namleté pražené lískové oříšky a mandle, mletý zázvor, piškotové drobečky, kandovaný zázvor najemno nakrájený, skořici, mletý hřebíček a citronovou kůru. Vše promícháme. Do této hmoty přidáme vyšlehané žloutky s cukrem a po částech i vyšlehaný sníh z bílků s trochou cukru. Na závěr přidáme hladkou mouku s kypřícím práškem. Hotovou směs přelijeme do dortové formy a dáme péct do trouby na 170 stupňů asi na 45 minut.

Mezitím si připravíme krém. Smetanu vyšlehanou s vanilkovým cukrem spojíme s mascarpone, které jsme promíchali s moučkovým cukrem a troškou silného espressa. Přidáme ztužovač šlehačky, promícháme a následně se můžeme pustit do plnění dortu, který nám mezitím vychladnul.

Tip: Dort můžete servírovat také bez krému s cukrovou polevou, případně dozdobit malými mrkvičkami z marcipánu. 

  • Úvodní stránka
  • Novinky
  • Oslava
  • Mrkev
  • Mýty o zraku
  • Fotogalerie
  • Mrkvové Recepty
  • Soutěž